Over VijfB

“Wij willen kunst maken voor iedereen. Stukken waar mensen met plezier voor omfietsen.”

Sommige kinderen houden van voetballen, flippo’s verzamelen en kattenkwaad uithalen. Voor Joost Zwanenburg, de oprichter van VijfB, was zijn eerste liefde graffiti, en dat is eigenlijk nooit veranderd. We nemen je mee langs een kleine historie van VijfB: opgericht in 2010 en ontstaan in de jaren ‘90.

Een kleurrijke jongensdroom

Het verhaal van VijfB begint in Alphen aan de Rijn, waar een jonge Joost een ambitieuze droom had: zijn naam op zoveel mogelijk plekken zichtbaar te maken. Het begon het allemaal onschuldig met het wildplakken van “Joost”-stickers, en later met het stickeren van kleine, kleurrijke illustraties: “SMK”, Stad Met Kleur. De stad Alphen hing er vol mee, maar van het fenomeen ‘graffiti’ of ‘street art’ had Joost nog niet echt kaas gegeten.

In de jaren ‘90 was graffiti overal, maar pas rond 1999 kreeg een puberende Joost er oog voor. Het klooien met een stift begon hem te vervelen. Het werd tijd voor het echte werk: spuitbussen, lange nachten op straat met vrienden en eindeloos veel ‘pieces’ zetten. Oefenen, oefenen, oefenen dus, want spuitbussen-werk is alles behalve simpel – vooral als je meer wil creëren dan een simpele ‘tag’ (een naam met een herkenbaar design). Vanaf dit moment is er geen week voorbij gegaan zonder het zetten van een ‘piece’.

Het begin van VijfB

De droom van Joost kreeg al gauw een serieuze insteek, het moest meer zijn dan alleen het zetten van een letter of tag. Joost wilde graffiti in een goed daglicht zetten door echte kunst te maken. Het liefst het soort kunstwerken waar mensen voor omfietsen. Dat hoefde niet enkel zijn eigen werk te zijn. Kunst moet voor en door iedereen zijn. Daarom richtte hij in 2010 VijfB op; een skate- en graffiti winkel en expositieruimte aan de Hooftstraat 23 in Alphen.

De naam VijfB is een knipoog naar spoor 5B op Leiden Centraal. Hier wachtten Joost en zijn vrienden dagenlang op de treinen met kleurrijke creaties op de zijkanten. Live vanaf het beste spoor van Nederland: een betere expositieruimte bestaat niet.

“Nog steeds schrikken mensen van het woord ‘graffiti’. Het lijkt iets te zijn voor schoffies. Maar graffiti is veel meer dan dat. Het is kunst, maar dan echt voor iedereen.”

Kunst waar je voor wil omfietsen

Door VijfB kwam Joost steeds vaker in contact met de gemeente Alphen aan de Rijn. Hij regelde legale graffiti muren voor jongens met diezelfde droom en begon met het geven van workshops en het maken van muurschilderingen in opdracht.

Vandaag de dag wordt VijfB ingehuurd voor gevels, workshops, bedrijfsuitjes, feestjes, cursusdagen, teamuitjes en ga zo maar door. Kijk vooral even bij onze projecten om een idee te krijgen van VijfB in actie.