Over Vijfb

Welkom op de site van VijfB.

VijfB skate- en graffitiwinkel gevestigd in Alphen aan den Rijn en Gouda. Naast het verkoop van spuitbussen, schilderijen, t-shirts, schoenen en skatesupplies, verzorgt VijfB ook workshops, walldesign van bijvoorbeeld kinderkamers,winkels en bedrijfspanden.

VijfB is opgericht in 2010 door Joost Zwanenburg. Het concept is ontstaan vanuit de gedachte om graffiti in een beter daglicht te zetten. Dit moest verwezenlijkt worden door de kale muren in het centrum van Alphen aan den Rijn en omstreken een mooier aanzicht te geven d.m.v. graffiti. Op deze manier werd graffiti niet alleen maar geassocieerd met ‘tags’ op de muren, maar kon het ook als iets moois worden beschouwd.

De naam..

Een jaar nadat het graffiti idee op tafel lag, kreeg Joost de kans om een pand aan de Hooftstraat in Alphen in te richten. Vanaf dat moment is VijfB ontstaan. De naam ’VijfB’ gaat al terug naar Joost zijn jongere jaren waar hij als graffiti fan uren op het bankje op Leiden centraal zat. Dit bankje bevond zich op spoor 5b en was tevens de plek waar je de meeste graffiti op treinen kon spotten. In het pand op de Hooftstraat was het ook de bedoeling dat daar graffiti bekeken kon worden, dus was er geen passendere naam dan VijfB.

Schermafbeelding 2014-02-27 om 18.47.32

 

Al snel na de start zijn we begonnen met het geven van graffiti workshops. Dit om mensen een keer in aanraking te laten komen met het spuiten. Iedereen ziet het voorbij komen, maar bijna niemand heeft de ervaring hoe dat nou eigenlijk in zijn werk gaat. We merken dat kinderen na een graffiti workshop gehad te hebben zelf een stuk creatiever gaan denken. Het opeens toch wel leuk vinden om thuis ook verder te gaan met het tekenen. En soms zelf toch maar is een paar spuitbussen aanschaffen om het is in de achtertuin verder uit te werken op een plaat hout. Super leuke reacties dus!

Ook hebben we in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn drie legale graffiti plekken kunnen realiseren in de afgelopen jaren. Waar gebruik van wordt gemaakt door niet alleen creatieve jongeren uit Alphen maar zelf van ver daar buiten.

 

 

 

Na verloop van tijd zijn we ons ook gaan richten op de grote skatescene die er is in Alphen aan den Rijn. We kregen zoveel vraag naar skateboards en toebehoren, dat we vanuit VijfB ook skatesupplies zijn gaan verkopen. We hebben in de afgelopen zomers ook al meerdere skate event’s georganiseerd vanuit VijfB. En waar we ook zeker mee door zullen gaan, ook in Gouda.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *